VAN WAGENMAKER TOT STAALCONSTRUCTEUR EN INDUSTRIEBOUWER

Toen overgrootvader Camiel Vandekerckhove in 1896 de boerenstiel inwisselde voor die van wagenmaker/kuiper, kon hij niet vermoeden hoe zijn initiatief in honderd jaar zou evolueren.

Camiel specialiseerde zich als wagenmaker, die het houtwerk volledig voor zijn rekening nam.

Voor het ijzerbeslag moest hij terecht bij de dorpssmid. Op een bepaald ogenblik besloot Camiel zelf het smeedwerk te leren. Uiteindelijk slaagde hij er in om, met het gekende West-Vlaamse doorzettingsvermogen, zelf een volledig afgewerkte wagen te leveren. Talloze vlas- en andere wagens verlieten van dan af het bedrijf Vandekerckhove.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen de eerste vragen naar stalen dakconstructies. Ondertussen had de firma Vandekerckhove zich ook hierin gespecialiseerd. Met Maurice Vandekerckhove was de firma trouwens al aan haar tweede generatie toe en legde men zich vanaf dan toe op de staalconstructies.

 

Het bedrijf groeide verder uit onder impuls van de derde generatie, José, Frans en Marc Vandekerckhove. De hoofdactiviteit van het bedrijf bestond uit het maken en plaatsen van staalconstructies voor gebouwen. Na verloop van tijd leverden en plaatsten ze ook industriële uitrustingen : loopwegen voor rolbruggen, ondersteuningsconstructies voor machines en silo's, verdiepingsgebouwen voor industriële installaties, enz...
In 1972 werd de toenmalige productieruimte verdubbeld en werd één van de eerste volledig geautomatiseerde en computergestuurde ponsmachines in gebruik genomen.

 

In 1980 werd de nv Mecoplas overgenomen, een bedrijf waar aan matrijzenbouw en kunststofinjectie wordt gedaan.

 

In de jaren 90’ deed met Jan, Stefan, Geert en Peter de vierde generatie haar intrede. Samen met hun vaders José en Frans bouwden ze verder aan Metaalbouw Vandekerckhove en Mecoplas.

Het teken- en ontwerpbureel werd uitgebreid en er werd geïnvesteerd in het digitaal tekenen en in rekensoftware. Ook werd de productieruimte nogmaals verdubbeld.

 

In 2012 werd het bedrijf Van Kerckhove uit Temse overgenomen om een nog ruimer publiek aan te kunnen. Hierdoor kan iedere klant die een industriegebouw, kantoorgebouw, winkelruimte,… wil plaatsen, beroep doen op ons om tot een volledig afgewerkt geheel te komen.

 

Heden maakt Metaalbouw Vandekerckhove en de zusterbedrijven Van Kerckhove en Mecoplas deel uit van de VDK Group, met als doel de synergieën nog te verbeteren en onze klanten nog meer van dienst te zijn.

En dit allemaal onder de leiding van de vierde generatie Stefan, Geert en Peter Vandekerckhove.